Общински съветници получили незаконно 14 700 лева надници

Извънредни сесии на Общинския съвет във Ветово станали основание на съветниците да се начисляват допълнителни средства към заплатите, които обаче се оказало, че далеч не са законни. На това мнение е Районният съд, който заставя вече втори съветник да върне неправомерно получените пари. А като се тегли чертата, излиза, че за няма и година - през 2017-а, 16-те членове на общинския съвет в градчето са получили неправомерни надници в размер на 14 658.57 лева.  

За да възстанови щетата за бюджета си, общината се задейства да събере обратно парите, като само 6 от съветниците са се съгласили доброволно да върнат незаконно получените средства.
До необичайната ситуация се стигнало, след като съветниците променили начина на формиране на заплатите си и през февруари 2017 година решили официално, че извънредните заседания няма да се заплащат. Макар да го имало записано черно на бяло обаче, правилото не се спазвало и им се плащало допълнително.
„Има случаи, при които някои съветници са получавали до 50% повече от нормалната си заплата, въпреки че е било в нарушение на закона. Никой обаче не е възроптал и 5-6 месеца са си мълчали, макар че са виждали, че получават повече пари“, коментира кметът на Ветово Георги Георгиев.
След като от общината правят финансова проверка, истината лъсва и до съветниците са изпратени покани доброволно да върнат получените неправомерно пари. Разбиране е срещнато само от политиците от местната коалиция „Бъдеще за всички“, от които трима са възстановили надвзетите заплати веднага, а други трима са ги върнали чрез разсрочено плащане. Останалите съветници от ДПС, „Група за Ветово“ и БСП не са се съгласили, затова са дадени на съд. Тогава е реагирал Ибрям Караманов от ДПС, който не е пожелал да влиза в съдебни спорове и е върнал надвзетите надници.
Все още се чакат парите от 9 съветници. Районният съд на първа инстанция осъди Пламен Пенчев от „Група за Ветово“ и Бюлент Салимов от ДПС да върнат съответно 797.89 лева и 796.33 с лихвите. Те обаче вероятно ще обжалват и до последно ще спорят за правотата си. Справка показва, че от Баки Солак ще се търсят 562.66 лева, от Георги Георгиев - 585.74, от Гюнейт Тюлеовлуев - 797.89, от Димитър Денев - 563.11, от Недялко Христов - 639.56, от Нежля Ислямова - 238.28, и от Шинасидин Ферадов - 797.89 лева. 
Наесен предстоят местни избори и вероятно съветниците таят надеждата, че като отлагат казуса във времето, ще дойде нова власт, фокусът ще се измести и вземанията им ще се опростят, коментират още от общината.