Избързал часовник на касовия апарат едва не затвори магазин за обувки

Пореден опит на данъчните инспектори да затворят търговски обект удари на камък, след като съдът прецени, че до рестриктивната мярка се е стигнало без  причина.
Има съответствие между регистрираните на касовия апарат продажби, служебно въведените суми и фактическата наличност на парите. От това следва изводът, че всяка покупка, извършена през деня, е отразена чрез фискалното устройство, посочи състав на Административния съд. 
С това магистратите оборват становището на НАП, че магазинът за обувки "Стоп енд шоп" не е издал касова бележка на един от клиентите си на 20 декември 2018 година. Според данъчните инспектори продавачката пропуснала да издаде бон за покупка на чифт стелки и връзки за обувки на стойност 2.50 лева. Заради това магазинът трябвало да бъде наказан със седемдневно принудително затваряне.
Оказало се обаче, че вероятната причина, довела до суровата санкция, е в това, че часовникът на касовия апарат не бил сверен, а вървял малко над 30 минути напред спрямо астрономическото време. Затова липсвала бележка от реалния час на покупката, тъй като по документ тя била извършена по-късно. Отделно станало ясно, че въпросната продажба била маркирана на една касова бележка с още една продажба, а не на самостоятелна касова бележка и затова липсвал бон с конкретната сума от 2.50 лева. Въпреки това сметките излизали, с изключение на 2 стотинки, които според съда са просто невзето ресто. Затова магазинът ще продължава да работи в нормалния си ритъм. Решението обаче може да се обжалва.