Кабинетът дава близо половин милион за реставрация на кораба “Радецки”

Правителството отпуска близо половин милион лева за ремонт на кораба “Радецки”.

“Всички се прекланяме пред подвига на Ботев, всички свързваме името му и с кораба “Радецки”. Не случайно в най-хубавите, патриотични песни, те са като химн, е споменаван и той”, каза премиерът Бойко Борисов в началото на днешното правителствено заседание.

“Тъй като навремето така са приватизирали корабостроителницата в Русе, ремонтът не може да бъде проведен в България, трябва да отиде в Румъния. За целта близо половин милион с днешната точка, като я подкрепите, даваме незабавно да отидат корабът да се от ремонтира, така че да могат учениците, децата, пък и всеки турист, който иска да се вози на него и да може да пресъздаде усещането за подвига и героизма на Ботев”, каза още премиерът.

Корабът “Радецки” се посещава от над 10 хиляди души годишно. 

Австрийският параход е построен през 1851 г. във корабостроителница “Обуда” – Будапеща (тогава Австроунгария). Бил е собственост на първо привелигировано имперско и кралско дунавско дружество (наименование до 1918 г. ). Носи името на фелдмаршал Йозеф Венцеслав Радецки, славянин, словак по произход. В центъра на Виена има негов паметник.

В чест на 90-годишнината от героичната гибел на Христо Ботев 1 200 000 български деца събират средства за построяването на точно копие на легендарния за нашата история параход. Така възстановеният параход “Радецки” е пуснат на вода на 28 май 1966 г. и на 30 май акустира на Козлодуйския бряг.