Птицекомбинатът в Червена вода с акт за частен път с опасни отпадъци

Акт, чиято стойност може да варира от 1400 до 4000 лева, получи вчера от РИОСВ птицекомбинатът край Червена вода за изграждането без разрешение на път на територията на биоторището. 
В отсечката с дължина около 100 метра и ширина 8 метра са били вложени и опасни отпадъци.
Нарушението бе установено в края на април при извънредна проверка по сигнал на жители на селото. 

Изграждането на новия път се налага, тъй като достъпът до торището е затруднен, особено през зимата, когато трябва да се извозват биоотпадъците, обясняват от фирмата.
В нерегламентирания път са вложени малки количества от канцерогенния етернит, които вече са събрани и се съхраняват според изискванията на Закона за управление на отпадъците, отчита екоинспекцията. Спазено е и другото предписание останалите отпадъци да бъдат почистени от планираното за път трасе и да се складират на определената в екоразрешителното на птицекомбината площадка.
В същото време фирмата е внесла необходимата документация за съгласуване изграждането на нужния за работата й вътрешноведомствен път.
Всичко това сочи, че размерът на санкцията срещу птицекомбината, който ще бъде определен от директора на РИОСВ Любомир Атанасов, вероятно ще е около минималния.