Началникът на АГ комплекса оглави нова клиника в Бургас

Началникът на АГ-комплекса в Университетска болница „Канев“ доц.Георги Хубчев напусна Русе и оглави отделението по акушерство и гинекология в Университетска болница „Дева Мария“ в Бургас. По първоначални планове рокадата е само за три месеца, а причината за нея е, че от болницата в Бургас са го помолили да помогне на отделението да придобие трето ниво на компетентност и да се превърне в клиника. 

Не можех да откажа да помогна на колегите си, защото оперирам при тях вече 10 години. За да работя там обаче, трябваше да прекратя правомощията си като началник на АГ комплекса в Русе и да постъпя с трудов договор в Бургас. От тази седмица отделението стана клиника, има трето ниво на компетентност и до три месеца ще бъде вписано в здравния регистър на страната. След това ще се върна и ще заема старото си място. Дотогава временен шеф ще бъде д-р Светла Христова, а аз не губя връзка с Русе и ще оперирам тук всяка седмица в петък, събота и неделя, уточни вчера за „Утро“ доц.Хубчев.
Това означава, че финалистът и фаворит в петото издание на Медицинските Оскари, които ще бъдат връчени на 10 май в София, ще получи наградата си от името на бургарската болница. Той е номиниран заради приложени множество иновативни методи в урологията и за първата в страната и в Европа отворена лапаро-ендоскопска операция на карцином с J-плазма. Апаратурата е създадена от българи в САЩ и е най-високото техническо постижение в тази област на здравеопазването.
Това е плазмен лазер, използващ хелий. Той се йонизира с високочестотна енергия. Плазмата изпарява тъканите и възстановяването след интервенция е бързо и леко, защото няма овъгляване и некротизиране, каквито предизвикват електроножовете, с каквито гинеколозите работим досега, обясни доц. Хубчев.