Една от организаторките на хлорните протести: Ако не беше Русе, сега щяхме да сме втора Северна Корея

Една от шестте храбри жени, които преди малко повече от 30 години организираха първите граждански протести срещу хлорните обгазявания, празнува забележителен 80-годишен рожден ден. Вчера, ден след като Цонка Букурова отбеляза празника с близките си, тя отново приемаше поздравления. Този път това стана в Австрийската библиотека на международно дружество „Елиас Канети“, което бе сред организаторите преди година в Русе и София на изложби за първите родни протести. 
Благодарни сме ви за гласа, който издигнахте, за очите, които отворихте, като така положихте основата на гражданското общество в България, каза председателят на дружество „Канети“ проф.Пенка Ангелова.
В празника се включи и д-р Веселина Антонова, една от създателките на филма „Шест жени“, посветен на смелите съмишленички от „Паркстрой“.
Ние разказваме за това, което вие и останалите ви пет колежки и съмишленички от „Паркстрой“ направихте, каза Ренета Рошкева от Историческия музей, която също дойде с букет за Букурова.
Още три участнички в групата на шестте поздравиха русенката - Дора Бобева, Стефка Монова и Албена Велкова. 
Много е жалко, че не се говори никъде за това, че именно в Русе се роди нашето гражданско общество, каза Цонка Букурова. А ако не беше Русе, предизвикал създаването на Комитета за спасение на града в София, сега щяхме да бъдем втора Северна Корея, добави тя. След това разказа спомени за подготовката на първите протести, за 700-те русенци, добили смелост и излезли на централния площад през есента на 1987 г. и за други около 300, които в следващите няколко дни са дошли в „Паркстрой“, за да заявят желанието си да се включат в митингите и шествията.