През юли 2019 г. ще получим покана за чакалнята на еврозоната

През юли 2019 г. ще получим покана за чакалнята на еврозоната. Това съобщи по време на икономически форум, организиран от германо-българската индустриално-търговска камара премиерът Бойко Борисов. 

„Полагаме огромни усилия, и това, че имаме най-ниския външен дълг сред трите страни в Европа – това е една изключително добре поддържана финансова дисциплина. Няма мърдане от финансовата ни дисциплина. Сега разговарях с шефа на Европейската централна банка и каза, че няма проблеми за България. Проверките вървят, юли месец ще получим покана за чакалнята на еврозоната“, уточни той.

На форума министър-председателят коментира и излизането на Великобритания от Евросъюза. "Ако някой си мисли, че Брекзит е от другата страна на Европа и нас не ни касае, много се лъже, сътресенията ще бъдат изключителни тежки ако няма договор", заяви той, цитиран от „Фокус“.

„В България имаме много важни теми и Брекзит много не ни касае, но действително Европа се тресе в тази ситуация, защото 1000 дни минаха, по най-важните теми няма разбирателство. Моето мнение е, че няма и да има разбирателство“, отбеляза той. „Една от най-мощните икономики Великобритания се тресе, и някой който си мисли, че Брекзит е далече от другата страна на Европа и нас не ни касае, много се лъже - сътресенията ще бъдат изключително тежки“, обясни Борисов.

„Всички ние чакаме 12 април, защото всички колкото и да изглеждаме оптимисти пред камерите - строят митници, назначават митнически служители, подготвят се КПП-тата. Всички наши министерства се готвим за Брекзит без договор. Последиците ще са много тежки за всички. Германия е винаги тази, която плаща сметките, за това предполага, че и канцлерът най-много се тревожи“, допълни Борисов.