„Топлофикация“ е готова да присъедини още десет входа към мрежата си

"Топлофикация Русе" вече има готовност за изпълняване на проекти за присъединяване на още 10 жилищни входа към градската топлопреносна мрежа за отоплителен сезон 2019/2020, съобщиха вчера от дружеството. Уведомления са изпратени до собствениците на бл. "Глинка", вх."Б", бл."Мусоргски", вх."В", бл. "Падаревски", вх."Б", бл. "Сметана", вх."А" и "Б", вх."В" и "Г", бл."Добри Христов", вх."А" и бл. "Иван Дечев", входове "Ж", "З" и "И".
Необходимо е пълномощниците на сградите писмено да потвърдят желанието на собствениците за присъединяване към топлопреносната мрежа в срок до 15 дни от получаване на уведомителни писма, уточняват от дружеството. Съгласно действащата нормативна уредба, решението се взема от Общото събрание на сградата, взето с 2/3 мнозинство. Следващата стъпка от страна на собствениците е да бъде избран представител на сградата, който да я представлява пред "Топлофикация Русе" и да внесе необходимата документация. За началото на процеса е необходимо предоставянето на протокол от Общото събрание, на което е взето решение за присъединяване, както и копия на актове за собственост на хората, които са взели решението на общото събрание за присъединяване на сградата. Нужно е и заявление по образец, което може да бъде изтеглено от интернет страницата на дружеството.
"Топлофикация Русе" поема разходите по изграждане на самите топлопроводи и закупуване и поставяне на абонатните станции, което е една немалка инвестиция и е сериозен финансов жест от страна на фирмата. 
За сметка на домакинствата, които се присъединяват към топлопреносната мрежа, са топломерите, водомерите за гореща вода и тръбите, които да свържат инсталациите с отоплителните тела. Приблизително разходите за един апартамент са около 300 лева за общата сградна инсталация, 300 лева за топломер, 40 лева за водомер за гореща вода, 3-4 лева на метър за тръби плюс около 150 лева за един радиатор.