Шумяща маркировка, табели и полиция ще обезопасяват кръстовището при „Джъмбо“

Освежаване на съществуващата и поставяне на нова шумяша маркировка, която напомня да се намали скоростта, поставяне на указателни табели за направленията, в които водят лентите за движение преди кръстовището на изхода от Русе в посока Варна и засилено полицейско присъствие са най-бързите мерки, които ще се приложат за обезопасяване на проблемното кръстовище при магазин „Джъмбо“. Това решение бе взето вчера след среща на различни ведомства по инициатива на Окръжна прокуратура, която се самосезира по публикации на „Утро“ за множеството катастрофи на опасния кръстопът и извърши проверка по темата. В нея освен окръжния прокурор Георги Георгиев участваха областният управител Галин Григоров, зам.-кметовете Наталия Кръстева и Димитър Наков, началникът на Пътна полиция Михаил Манов и други специалисти.
Инициативата ни е превантивна - за да не допуснем създаване на втори кървав участък след този на пътя Русе-Бяла, който за съжаление е и в чертите на града, посочи Георги Георгиев.
Общинската комисия по безопасност на движението има готовност още на съвещанието си до края на февруари да гласува набелязаните мерки и до два месеца, когато времето се затопли, те да бъдат приложени, декларира Наталия Кръстева.
Изисканата от прокуратурата справка на КАТ показва, че за последните пет години на това кръстовище са станали 51 катастрофи с 24 ранени, един убит и големи материални щети. Най-тежка е била 2014 година, когато са регистрирани 15 инцидента с двама ранени, а най-малко произшествия е имало през 2017 - пет, но пък с четирима пострадали. Инцидентите през миналата година са девет, отново с четирима ранени. 
Данните сочат още, че през януари през кръстовището са минали 10 600 автомобила за Варна, а през август бройката им е 17 040. В обратна посока в първия месец на годината са минали 6000 автомобила, а през август - 12 107.
По всичко личи, че участъкът е много натоварен, но изграждането на кръгово кръстовище може да стане в дългосрочен план. Получихме уверение от общината, че възможно най-бързо ще изгради осветление в района, каза прокурор Георгиев.