Потребителите ще избират ремонт или замяна на дефектната стока

При покупка на дефектна стока потребителите ще могат да избират между безплатен ремонт или замяна, съобщиха Комисията за защита на потребителите. Това ще стане след като в нашето законодателство бъдат транспонирани новите правила, гласувани от Европейския парламент. В момента  решението за ремонт или замяна се взима от търговеца в зависимост от вида на дефекта и необходимите средства и усилия за поправката. Решението на евродепутатите цели унифициране на правилата по този въпрос във всички държави-членки, за да се постигне по-висока защита правата на потребителите и едни и същи условия за търговците. 
Практиката в България е търговците да удовлетворяват рекламациите преди всичко чрез ремонт, тъй като това ги затруднява в най-малка степен. Сега обаче директивата предвижда изборът да е на потребителя, въпреки че все пак ще има някои обективни ограничения при избора, които са свързани с правилото за пропорционалност.
Друга промяна е свързана с момента на доказване на причината на несъответствието. Съгласно сега действащото законодателство, в първите шест месеца от закупуването на стоката се предполага, че отговорността за наличието на дефект е на търговеца, т.е. той е съществувал към момента на продажбата. С готвените промени тази отговорност ще се разпростре върху целия двугодишен гаранционен период.