Телефонен измамник измъкнал 29 000 лева от сътрудничка на МВР

С още две години бе увеличено наказанието на излежаващ петгодишна присъда в Ловешкия затвор за участие в две едри телефонни измами в Русе Радослав Р. от Полски Тръмбеш. Оказва се, че престъпникът е направил и трети удар, също толкова фрапиращ като първите два, но още по-доходоносен от тях.
Според версията на престъпника, малко след като излязъл от затвора през 2012 година отговорил на обява за работа в търновски вестник, изискваща собствен автомобил и възможност за пътуване в страната. Получил телефон с румънски СИМ карти, но без да се среща с шефа, който посочва адресите на жертвите и дава разпорежданията. В колко "акции" е участвал Радослав не може да се каже, сигурно е само, че е заловен в Русе, след като успял само за ден да прибере 24 000 лева от двама пенсионери. И двамата били разигравани с почти садистична наслада да теглят пари от банки с мисълта, че помагат на полицията, да ги носят на разни места и да се махат бързо, за да не пострадат при очакващата се "престрелка".
Бандитът е хванат точно докато една от жертвите теглела пари от влога си. Залавянето му обаче било улеснено от самия него с предишен удар в Русе, направен около две седмици по-рано. Тогава Радослав набрал напосоки домашния телефон на възрастна жена и започнал да я плаши с преправен глас, че ще я измъчва и ще се гаври с нея, ако не му даде всичките си пари. Мишената прекъснала разговора, но скоро телефонът звъннал отново и този път престъпникът се представил като полицай от Трето районно. Набелязаната жертва обаче сътрудничела на МВР с преводи от румънски и много добре знаела колко са районните управления в Русе. След забележката й, че работи за полицията и такава служба няма, Радослав проявил рефлекс и заявил, че само я пробва. След това започнал да я убеждава, че по колегиална линия трябва да помогне за залавянето на телефонните измамници, които са я набелязали. Жената го попитала дали познава конкретен полицай, естествено получила не само потвърждение, но и в разговора се включил друг мъж, представил се за въпросния човек. Това подействало и издевателствата започнали. Жената била принудена на четири пъти да тегли пари и да ги оставя на различни места, като Радослав през цялото време я следвал от разстояние и я инструктирал по телефона. Актьорските му способности били наградени с 29 000 лева!
Когато обраната жена прозряла истината часове след самоотверженото си участие в "полицейска акция", истинските полицаи анализирали записите на видеокамерите и установили, че навсякъде я следва един и същ мъж. Когато две седмици по-късно рецидивистът се върнал в Русе, бил разпознат и задържан преди да изчезне със спестяванията на поредните жертви.
Новата присъда подлежи на обжалване в 15-дневен срок.
Момчетата от Криминална полиция доста се постараха и трудът им даде резултат, коментира вчера за "Утро" директорът на ОД на МВР старши комисар Теодор Атанасов.