Побързайте да извадите от общия фонд спящите акции от боновите книжки

Идеята забравените акции от боновите книжки да влязат във специален инвестиционен фонд, лансирана наскоро от финансовото министерство, ще означава печалба за едни и загуба за други ако бъде осъществена. Напълно възможно е по вашата сметка да има акции за няколкостотин и дори близо 2000 лева. Които ще се разводнят и над 90% от стойността им ще се загуби ако се окажат в общия кюп. Потенциалната загуба обаче може лесно да бъде избягната с няколко прости стъпки. 
Първо - трябва да проверите дали на ваше име /или на човек, на когото сте наследник/ има налични акции в Централния депозитар. За тази цел не е необходимо да се пази боновата книжка. Ако имате електронен подпис или ПИК от НАП, можете да проверите какви акции имате безплатно в сайта на Централен депозитар АД на адрес https://ewallet.csd-bg.bg/. Срещу над 20 лв. тази информация може да ви предостави и инвестиционен посредник /всяка банка/.
Второ - трябва да проверите каква е стойността на притежаваните ценни книжа. Това може да са акции не само на фондове, но и на някое голямо предприятие, като например "Албена", "Соди" - Девня. Някои от тях са публични компании и се търгуват на фондовата борса, така че могат да се продадат сравнително лесно. За непубличните е по-трудно, тъй като трябва вие да намерите купувач. Но ако фирмата е печеливша и дава редовно дивиденти /като примерно "Солвей Соди"/, кандидати няма да липсват. Такива обяви се публикуват да речем в специалната тема на сайта Investor.bg.
Ако боновете са вложени в инвестиционен фонд, шансът да струват нещо е 1 към 5 - само 17 от някогашните 81 фонда имат реална стойност на бонова книжка от над 0 лв. Имате късмет ако сте избрали "Централен" ПФ /сега "Стара планина Холд" АД/, където стойността на едно бонова книжка към момента и 1860 лева и акциите му се търгуват на фондовата борса. Другите добри варианти са ПФ "Варна", сега "Холдинг Варна" /970 лева за бонова книжка/, ПФ "Индустриален капитал" /сега "Индустриален капитал Холдинг"/ - 460 лева, "Нов век" - 350 лева, "Еврохолд България" - 300 лева, "Албена" - 210 лева и т.н.
Трето - ако стойността на акциите е над 50 лева, по-добрият вариант е да ги извадите от общия кюп. Просто трябва да отидете в лицензиран от Комисията за финансов надзор инвестиционен посредник (каквито са и банките) и да прехвърлите акциите си в своя лична клиентска подсметка към посредника. Защото в специалния инвестиционен фонд ще влязат само акциите, които стоят без надзор от инвестиционен посредник, тоест - са директно в Централен депозитар (т. нар Регистър А).
След като акциите са вече под ваш надзор може да избирате дали да ги продадете или да продължите да ги държите с идеята да получавате изплащаните от компаниите дивиденти или с надеждата цената на акциите да се покачи. Трябва да се има предвид, че за продажбата им има разходи и таксите могат да достигнат и 50 лева. 
Ако акциите на ваше име струват няколко лева или са непродаваеми, по-добре не правете нищо докато влязат в общия фонд. Тогава вместо тях ще получите нови акции от специализирания фонд, които най-вероятно също ще струват стотинки, но ще бъдат по-лесно продаваеми. И трябва да се отървете от тях в петгодишен срок, защото иначе ще бъдат национализирани. Поне такива са плановете на финансовото министерство.