Джокович е на седмия си полуфинал в Мелбърн след отказ на Нишикори

Новак Джокович се класира за полуфиналите на Откритото първенство на Австралия по тенис, след като Кей Нишикори се отказа във втория сет поради контузия на бедрото при резултат 6-1, 4-1 в полза на световния номер 1. Двубоят започна по-добре за сърбина, който поведе с ранен пробив за 3-0 и оттам насетне нямаше проблеми до края на сета, като даде само един гейм на японеца.

Във втория картината се повтори, като Джокович продължи да бъде по-свежият от двамата на корта, а съперникът му изглеждаше видимо изморен и изпитващ физически проблеми след тежката петсетова битка с Пабло Кареньо-Буста в миналия кръг, която продължи над пет часа. 29-годишният тенисист поиска таймаут преди началото на втората част, който обаче не му помогна и в крайна сметка, след втория брейк на Джокович в сета, той реши да се откаже.

Така сърбинът е на седмия си полуфинал на Аустрелиън Оупън, като до момента никога не е губил на тази фаза в Мелбърн. Неговият опонент в спора за място на финала е 24-годишният Лука Пуй, който по-рано победи в четири сета Милош Раонич. Джокович и Пуй нямат двубой помежду си досега, като французинът се класира за първи път в своята кариера на полуфинал в турнир от Големия шлем. Сърбинът се бори за рекордна седма титла от надпреварата.