Решено: 10 милиона евро минимална глоба при двоен стандарт на храните

Минимум 10 млн. евро ще бъде глобата за закононарушителите, неспазващи критериите за нелоялни практики. Това гласува вчера Европейският парламент в Брюксел. Въпреки големия отпор, в крайна сметка двойният стандарт ще бъде включен в черния списък на ЕС като нелоялна и наказуема практика. С промените ще се сложи край на спекулациите относно двойния стандарт спрямо България и другите страни от Централна и Източна Европа, коментират евродепутати.
Първоначално Европейската комисия обмисляше да глобява само с 4% от годишния оборот нарушителите. Европарламентът обаче поиска глобата да е поне 10 млн. евро или 4% от годишния оборот за предходната финансова година, като нарушителите ще плащат по-голямата от двете суми при установяване на двоен стандарт.
Това означава, че както в България е забранено използването на продукти с ГМО в бебешките храни, а търговец пласира детски продукт с ГМО царевица, глобата ще е минимум 10 млн. евро и с тези пари ще трябва да се създаде фонд за компенсации, обясняват експерти.