Кметът на Ветово оправдан по делото „Шарлатанин“

Кметът на Ветово Георги Георгиев спечели дело, образувано по жалба на дългогодишния му опонент Димитър Денев, който бил обиден, защото Георгиев го нарекъл "шарлатанин".
Случаят е от септември 2017 г., когато на съвместно заседание на постоянните комисии на общинския съвет във Ветово пламнал поредният спор между кмета и председателя на Комисията по законност, обществен ред и сигурност, регионално развитие и благоустройство и общински съветник от ГЕРБ. "... злоупотребяваше с командировъчни, не идваше на работа и си шарлатанин...", казал Георгиев на Денев и последният се почувствал унизен от публичната обида. Затова завел дело срещу кмета, като поискал 4000 лева обезщетение за нараненото си достойнство.
Съдът обаче смята, че "шарлатанин" в случая не е обида, а кметът е целял "преустановяване на арогантното и провокативно поведение на Денев", а действията му са "били повлияни изцяло от неговата вътрешна убеденост в истинността на фактите, които излага, посочени и от разпитаните по делото свидетели". 
Георги Георгиев е признат за невинен от Районния съд в Русе, присъдата е потвърдена и от Окръжния съд. А Димитър Денев трябва да плати на кмета 1000 лева, колкото са разходите му за адвокатски хонорари за двете инстанции.
Смятам, че съдът много добре разбра за какво иде реч и отсъди правилно, защото не може човек, който е нанесъл най-много вреди на гражданите на общината чрез действията си на общински съветник, да остане ненаказан, коментира вчера Георгиев.