Кабинетът предлага преговори със САЩ за изтребител

Предлагаме да се проведат преговори с правителството на САЩ за придобиване на нов тип боен самолет от България. Това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов, предаде репортер на БГНЕС.

Предлага се да се възложи на премиера на България да създаде организация за преговорите при изготвяне на проекта за международен договор от българска страна. Задължително в преговорния екип да участва министърът на отбраната, икономиката, външните работи и финансите на България, добави Каракачанов.

Каракачанов каза, че предложението е било ясно още на 21 декември. Аз много ясно заявих, че водим преговори със САЩ, което доведе до много спекулации, че едва ли не Министерски съвет е решил да сключи договор. Имаме уверение и от Белия дом, че цената ще бъде коригирана. Така че по този начин ние правим една стъпка, с която да придобием новия изтребител. Другият вариант беше да се предложи започване на проекта отначало, което означава още минимум година и половина да се забави процесът по сключване на договор, подчерта министърът на отбраната и отбеляза, че това не е изгодно за нашите ВВС.

Надявам се НС да даде мандат за водене на преговори, каза от своя страна министърът на икономиката Емил Караниколов. Комисията си свърши добре работата, благодаря, че продължава процесът за придобиване на нов изтребител, който е крайно необходим на нашите ВВС, заяви началникът на отбраната Андрей Боцев.

Дано в скоро време се сключи договорът при най-изгодните условия за държавата. Надявам се НС да даде мандат на правителството, за да може да продължи преговорите, каза още Боцев.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и министърът на икономиката Емил Караниколов внесоха на 21 декември 2018 г., в Министерския съвет Доклад за резултатите от работата по изпълнение на приетия от Народното събрание Актуализиран проект за инвестиционен разход „Придобиване на нов тип боен самолет“. С него се предлага на Министерския съвет да внесе за одобрение в Народното събрание решение за възлагане на правителството да подготви проект на международен договор и да проведе преговори с правителството на Съединените американски щати за придобиване на нов тип боен самолет за Военновъздушните сили.

Вследствие на доклада на двамата министри МС днес взе решение, с което предлага на НС и да разреши проектът на международния договор да се отклони от задължителните изисквания, посочени в Актуализиран проект за инвестиционен разход „Придобиване на нов тип боен самолет“.

„Какви ще бъдат параметрите на отклонение по отношение на цената, не може да ви отговорим, тъй като от предложената цена от САЩ, ние сме водили разговори тя да бъде коригирана. Вчера виждате изявлението на Белия дом, в което се казва, че тя ще бъде сведена до финансовите рамки, които българското правителство предлага, но дали ще се наложи и ако се наложи колко ще бъде отклонението, тоест с колко милиона лева ще бъде отклонението това на този етап никой не може да отговори преди да са приключили разговорите”, каза Красимир Каракачанов.

Срокът на доставка, по думите му, вероятно ще бъде по-голям от записания в Актуализирания проект за инвестиционен разход - 24 месеца. „Това от сега е ясно, въпросът е колко ще бъде това отклонение”, посочи той. Според министъра, много е рано в момента да се каже какви биха били отклоненията във финансови параметри. „Ако четем оптимистично вчерашното изявление на Белия дом не би следвало да има такива, но за конкретни измерения може да говорим след като проведем конкретните преговори, а те няма как да бъдат еднократни, те ще бъдат на няколко етапа”, посочи той.

Той не може да каже колко време ще продължат преговорите, защото още не са започнали. „Може да се разберем още на първата среща, може да се наложи да правим втори, трети срещи и т. н., но ще ги проведем, няма да се бавим. Идеята ни е до тази година да има сключен договор. Ако не се получат тези преговори, ако условията, които ни се предложат не са изгодни, ще бъде докладвано на МС и оттук нататък НС си взема решението. Това ни открива възможност при неизгодни условия ние да продължим с някоя друга от страните”, заяви Каракачанов.

В отговор на въпрос за това дали МС е подложен на външен натиск за започване на преговори за закупуване на F-16, вицепремиерът и министър на отбраната каза: По отношение на политически натиск, мен не ме е притискал никой.