Матурите и външното оценяване вече са на различни дати

От днес учениците отново тръгват на училище, тъй като вчера приключи тяхната коледна ваканция. Сега на всички им предстои да завършат втория учебен срок, който приключва на 4 февруари. Тази година междусрочната почивка е само един ден - 5 февруари, на 6-и започва вторият срок. Преди обаче да изтече и той, предстои още една ваканция - пролетната. За учениците от първи до 11 клас тя ще продължи от 30 март до 7 април, а за най-големите, на които им предстои дипломиране в гимназиите, ваканцията ще бъде значително по-кратка: само от 5 до 7 април.
От тази година матурите за зрелостниците и националното външно оценяване за седмокласниците са на различни дати. Завършващите средно образование ще се явяват на матури по български език и литература на 21 май, а на втори зрелостен изпит по избор - на 23 май. Двата дни са неучебни за училищата. 
Учениците, които завършват 7 клас, ще се явяват на изпит по български и литература на 17 юни, по математика - на 19 юни, а изпитът по чужд език, който е по желание, ще се проведе на 21 юни. 
Учебната година свършва първо за зрелостниците - на 15 май. Две седмици след тях, на 31 май, си получават свидетелствата децата от 1 до 4 клас. За другите две групи ученици календарът е приготвил малко по-съкратен от друга година втори учебен срок. Учениците от 5 и 6  клас приключват с ученето на 14 юни, тъй като обичайният 15-и се пада в събота. Пак по тази причина учениците от 7 до 11 клас ще се разотидат на 28 юни, петък, вместо на 30-и, който е неделя.