Варненска фирма попари надеждите за укрепването на потъващия блок „Русия“

Общината прекрати обществената поръчка за изготвянето на инвестиционен работен проект за укрепване на печално известния потъващ блок "Русия", който крие реален риск за обитателите си. До това решение, с което светлината в тунела за жувеещите в проблемната сграда угасна, се стигна, тъй като офертата на единствения участник в процедурата не отговаря на изискванията за изпълнение на поръчката.
Предложение да направи проучване и проект за укрепването на потъващия блок срещу Автогарата подаде само варненската фирма „Фрибул“. След като специално назначена комисия прегледа всички документи на участника и не бяха открити несъответствия, се стигна до разглеждане на техническото предложение. Там обаче има редица нередности, заради които фирмата е отстранена от участие в процедурата. Като цяло техническото предложение не показва собственото виждане на фирмата по отношение на организацията за изпълнение на поръчката - например не става ясно как ще се осъществява взаимодействието с етажната собственост. В по-голямата си част предложението преповтаря изискванията на общината от техническото задание и техническата спецификация на поръчката, като директно има преписвани части. Реално предложението не осигурява изпълението на минималните изисквания за организация на работа, съгласуване на дейности и други организационни аспекти, които са необходими за качествено изпълнение на поръчката и в срок. След отстраняването на единствения участник в процедурата се стигна и до нейното прекратяване. 
За проучвателните и проектни дейности за дългоочакваното конструктивно укрепване на блок „Русия“ и земната основа около него регионалното министерство отпусна 108 000 лева. Целта на общината беше изготвянето на проекта да бъде възложено в най-кратки срокове, за да се избегне възникването на рискове и аварийни ситуации за живеещите там. Заради неподходящата оферта на единствения участик в процедурата обаче то няма да се случи.  
Строеният през 1968 година 12-етажен блок „Русия“ започва да пропада след силното земетресение във Вранча на 4 март 1977 година и в момента в горната си част има отклонение от 79 сантиметра. По земната основа на сградата има много неравномерни слягания, които са причинили значителни повреди по фугите, а също пукнатини и деформации по носещата конструкция на сградата. Бетоновото покритие на покривните елементи е почти напълно разрушено и носещата армировка е силно корозирала, а това създава потенциален риск за безопасността на обитателите в сградата. 
Преди около месец по опасно наклонения на една страна блок се появиха отново проблеми, свързани с течащия покрив. Потърпевши са хората, които живеят на последния 12-и етаж, както и съседите им отдолу. Вследствие на дъждовете мазилката от тавана под покрива се е откъртила и се е посипала по стълбищните помещения на двата най-горни етажа. Всичко е във вода, тъй като покривът тече, а хората се оплакаха, че и в апартаментите им има поражения.