14 русенци са дали втори шанс за живот на други българи

14 русенци са станали донори на органи за лечението на други българи през последните 15 години, стана ясно вчера на пресконференция, в която участваха началникът на отделение „Анестезиология и интензивно лечение“ в УМБАЛ „Канев“ д-р Лидия Стефанова и колегата й анестезиолог д-р Красимир Теодосиев, който е отговорно лице в болницата по Закона за трансплантация на органи, тъкани и клетки.
Миналия месец от Агенцията по трансплантация са изпратили благодарствено писмо до д-р Теодосиев за изключителния професионализъм в напрегната и затруднена ситуация при доказване на мозъчната смърт на 63-годишен пациент, който става донор на други двама българи, получили втори шанс за живот. Това всъщност е поредната от общо 14 донорски ситуации в УМБАЛ „Канев“ от 2003 г. досега. Първият ни случай тогава беше русенка на 40 години, която бе транспортирана до болница „Света Екатерина“ в София и стана донор на бъбреци, сърце и черен дроб, въпреки че договор с Агенцията по трансплантация подписахме по-късно, обясни д-р Лидия Стефанова, която е била координатор по донорство в болницата от 2005 до 2013 година. През това време са реализирани девет донорски ситуации, а при други доказани с мозъчна смърт шест пациенти близките са отказали да дарят органите им. В следващите пет години има още пет донорски ситуации, допълни д-р Теодосиев. 
Това е един сложен процес, който се базира не само на знания, но и на психологически изпитания, когато трябва да се изправиш пред роднините на пациента и да съобщиш, че той е починал. Българската народопсихология все още трудно позволява на близките да погледнат на ситуацията и от друг ъгъл – че могат да дадат шанс за живот на друг човек, каза д-р Стефанова.
Тя и д-р Теодосиев смятат, че са необходими законови промени, в резултат на които всеки българин да има право да заяви желанието си да стане донор, тъй като сега в здравната книжка се декларира единствено отказ. А ако той не е заявен официално, трудното решение да дарят органите му трябва да вземат близките.