Съдът връща Димитър Райнов като началник на просветата

Димитър Райнов се връща като началник на Регионалното управление на образованието в Русе. Това следва от обнародваното на 3 декември решение на петчленен състав на Върховния административен съд, което потвърждава решението на тричленния състав на ВАС, че дисциплинарното му освобождаване от поста е незаконно. Решението е окончателно.
През октомври 2017 г. Димитър Райнов беше уволнен от министъра на образованието и науката заради „неизпълнение на служебните си задължения като държавен служител“. Тогава коментарът на Райнов беше: „Политическата метла стигна и до мен. Очаквах това да се случи. Всъщност подобна чистка тече в цялата страна. Аз съм шестият уволнен началник на РУО в страната“. 
Временно изпълняващ длъжността на неговото място стана Росица Георгиева, дотогава старши експерт в РУО. Няколко месеца по-късно Георгиева спечели обявения от МОН конкурс и стана титулярен началник на управлението. А Райнов обжалва уволнението си.
Решението на Върховния административен съд, което е с дата 18 октомври, но е публикувано завчера, е в резултат на обжалване от страна на МОН на предходно решение, което още в края на лятото определи като неправомерно отстраняването на Райнов от длъжност. На 3 август ВАС отмени заповедта за уволнението му и присъди разноските по делото да бъдат платени от МОН. Точно това решение министерството обжалва. Със сегашното решение ВАС приема, че в обжалваното решение не са допуснати посочените в жалбата нарушения, които биха могли да обосноват неговата отмяна. 
Мотивите за освобождаването на Райнов са административни нарушения и липса на контрол върху отсъствия на ученици. Значителна част от обвиненията към ексначалника са свързани с професионалната гимназия в Бяла, за която по национална телевизия беше излъчен репортаж, че ученици получават дипломи за средно образование, без да влизат в час и да си вземат изпитите. Според заповедта за уволнение, той е извършил 19 нарушения по различни случаи, констатирани от проверка на МОН. ВАС оправдава Райнов по 17 от тях, като по другите две признава известна вина - последващ контрол на задължителните предписания на директора на гимназията в Бяла и липсата на задължителни реквизити при издаването на два касови ордера.
Нямам коментар, аз не съм страна по случая, лаконично заяви вчера пред „Утро“ Росица Георгиева, сегашният началник на РУО, назначена след спечелен конкурс. 
Решението е окончателно, така че очаквам в най-скоро време то да ми бъде връчено официално, а от датата на връчване тече 14-дневен срок, в който аз трябва да се явя на моето работно място, обясни за „Утро“ Димитър Райнов. Той ще се върне на работа в своя кабинет, като според него „няма значение, че тя /Росица Георгиева - б.а./ е спечелила конкурс“. Той припомни, че първоначално обвиненията към него са били над 40, но скоро отпаднала една голяма част от тях. Сега са отпаднили и 17 от 19-те.
Това беше една измислена заповед, колкото и тривиално да звучи, ще кажа, че съм щастлив, че правдата възтържествува. Хората в системата на образованието не би следвало да се притесняват от мен - работим от дълги години заедно, познаваме се, така че няма поводи за претеснение, подчерта Райнов.