„Мицубиши“ се отказва от турски ядрен проект

Японският консорциум „Мицубиши“ се отказва от турски проект за ядрена енергия поради нарастващите разходи, съобщи японският бизнес всекидневник Никей.

Разходите за изграждане на забавения проект са скочили до около 5 трилиона йени (44 млрд. долара), което е почти двойно повече от първоначалната оценка. Това затруднява водещия строител „Mitsubishi Heavy Industries“ и неговите партньори да продължат реализацията на плановете, съобщи Дейли Нюз.

Увеличението се дължи на повишените изисквания за безопасност вследствие на срива през 2011 г. в ядрената атомна електроцентрала "Фукушима Дайчи" в Япония, а неотдавнашното понижение на турската лира също допринесе за увеличаването на разходите.

Проектът бе договорен от правителствата на Япония и Турция през 2013 г. Консорциум, воден от „Mitsubishi Heavy Industries“, проведе проучване за осъществимост до март за изграждането на 4 500 мегаватов завод в провинция Синоп в турския регион на Черно море.

Първоначално 30% от разходите по проекта бяха планирани да бъдат покрити от консорциума и 70% от заеми от Японската банка за международно сътрудничество и други кредитори.

Очакваше се консорциумът да бъде 51% собственост на “Mitsubishi Heavy“, „Itochu“ и френската електрическа компания „Engie“, а 49% на други компании, включително Турската корпорация за електроенергия.