Издирван ломчанин дължи 375 000 евро на „Мега мол“

Издирван от полицията ломчанин, притежаващ множество кухи фирми, трябва да връща 733 хил. лева на "Мега мол", показа разследване на "Утро". От март 2014 г. Камен Иванов Благоев е собственик на Фирма "Дунавски хали" ООД, държаща едноименния супермаркет в затворения преди години търговски център. Дружеството вече се казва "Ка Би Груп" ЕООД и е пререгистрирано в Лом. Според скорошно решение на Окръжен съд Русе то дължи на мола 375 хиляди евро заедно с лихвите, които следва да плати. Нещо, което едва ли ще се случи.
"Дунавски хали" отвори с фанфари през октомври 2012 г., декларирайки амбиции да припомни на русенци вкуса на истинските продукти. Но нищо такова не се получи и клиентите оредяваха все повече, докато в началото на 2014 г. супермаркетът хлопна кепенци, не успявайки да изкара и година и половина. Малко по-късно, останал без един от най-важните си магазини, чието предназначение според стратегията на всеки търговски център е да привлича клиенти и за останалите търговци, затвори и "Мега мол".
Сега се оказва, че за да заработи "Дунавски хали" ООД е получило целеви кредит от търговския център в размер на 375 000 евро. Според договора, сумата е трябвало да се върне заедно с уговорената лихва до 13 септември 2022 г., като лихвата е платима веднъж годишно на 20 декември. През 2013 г. са начислени лихви в размер 5808,82 лв., които не били платени. След 20 март 2014 г., когато "Мега мол" е обявен в несъстоятелност, цялата сума става предсрочно изискуема, но не е платена. 
Междувременно за тези години "Дунавски хали" претърпява няколко трансформации и прехвърляния на собствеността. Първоначално фирмата е притежание на "Нова МП Груп" и Пламенка Иванова. През февруари 2014 г. е продадена на Васил Янакиев за 68 лева. През март 2014 г. от него за 200 лева я купува Камен Благоев и я преименува в "Ка Би Груп" ЕООД като измества и седалището й в град Лом. От записите в Търговския регистър не се вижда фирмата да има каквато и да е дейност. Собственикът й Камен Благоев притежава още двадесетина такива кухи дружества. Името му изплува след шокиращото шесторно убийство в Нови Искър в началото на януари, когато се оказа, че една от жертвите - Неделчо Юнаков, му е прехвърлил фирмата си "Бау Консултинг Мениджмънт". Тогава в различни медии излезе информация, че срещу скромни суми на името на Благоев са прехвърляни фирми с огромни задължения. Полицията многократно го е издирвала на адреса му в Лом, но Камен от години не живее в там. Последните му следи се губят във врачанското село Селановци, където е живеел с местна жена на семейни начала. Познати и приятели на Камен предполагат, че в момента е някъде зад граница, най-вероятно в Германия.