Експерти: Безплатното паркиране на хибридите може да блокира синята зона

Замисълът на община Русе да даде право на автомобилите с електрическо или хибридно задвижване да паркират безплатно в синята зона има добра екологична цел, но може да постигне неочакван ефект, предупреждават транспортни специалисти, които следят пазара на автомобили в Русе. Според тях от обхвата на бъдещата наредба трябва да бъдат изключени хибридите, чийто брой в града расте с бързи темпове и привилегията да паркират безплатно може да блокира синята зона.
Местата за платено паркиране в града са малко под 500, като в това число влизат и местата за автомобили на инвалиди. В момента регистрираните в Русе изцяло електрически превозни средства са 23, като 17 от тях са мотопеди. Хибридите обаче са около 100 и продължават да растат.
Според търговци на автомобили напълно е възможно следващата година в Русе да се регистрират още 100 и повече хибрида. Причината е, че заради все по-жестоките еконорми производителите масово минават на хибриди, които предлагат на близки до конвенционалните коли цени и клиентите все повече се ориентирът към подобен избор. Това означава, че броят на задвижваните от бензин и подпомагани от електродвигатели автомобили скоро ще стигне половината от капацитета на синята зона, а до две години ще набъбне вероятно двойно, сочат пазарните тенденции.
Разбира се, едва ли всички те ще използват синята зона по едно и също време, но дори и една трета да спрат на платените места, това ще означава сериозното им намаляване за останалите автомобили, опасяват се експертите. Това на свой ред ще се отрази на бюджета - по груби изчисления синята зона носи около 60 000 лева на месец или над 700 000 лева годишно.