ГДБОП предупреждава за фалшиви сайтове по време на „Черния петък”

От ГДБОП предупредиха за измамни сайтове, рекламиращи големи отстъпки за т. нар. „Черен петък”.

Фалшивите сайтове популяризират дейността си чрез „Фейсбук” и така залагат капаните, в които се хващат онлайн потребителите.

Друг основен белег, че става дума за измама, са наскоро регистрираните интернет страници. Историята на всеки сайт лесно може проверена чрез откритите източници в мрежата. Пример за такъв източник е www.centralops.net.

Освен за сайтове, предлагащи несъществуваща стока, потребителите трябва да внимават и за такива, които продават фалшификати, или т. нар. реплики на световно известни марки облекла, устройства и други.

Фейк сайтовете обикновено имат кратък живот, но в периода, в който съществуват, са рекламирани много активно чрез банери в други сайтове и реклами в социалните мрежи.

В такива сайтове има и поле с пояснение, че ниските цени се дължат на дългия период на доставка - над 40-50 дни. С това пояснение киберпрестъпниците въвеждат в заблуждение и успокояват жертвите си. А те от своя страна не получават поръчаната стока и когато се опитат да посетят отново сайта след края на посочения срок за доставка, той вече е изтрит.

Преведените от измамените хора пари обикновено постъпват в банкови сметки в Китай и други континенти, което силно затруднява тяхното възстановяване.

По статистика на специализирания отдел „Киберпрестъпност” при ГДБОП броят на измамните сайтове нараства над 10 пъти преди големи празници.