Учени: Намалете използването на социални мрежи до 30 минути дневно

Куп изследвания отдавна алармират, че прекомерното използване на социални мрежи повишава риска от влошаване на психическото здраве. На фона на тези изводи обаче възниква и друг въпрос от типа „кое е първо: яйцето или кокошката“. В случая той отваря казуса за това дали платформите са тези, които пораждат депресия и самота, или хората, които имат проблем с тях, вече не са засегнати от такива вътрешни разстройства. 

Ново проучване, публикувано в сп. „Социална и клинична психология“ от изследователи от университета Пенсилвания, се опитва да вникне в същината на нещата и да проследи дали хората могат действително да се почувстват по-добре, ако намалят социалните медии. 

Заключението накратко гласи: „Нашите открития категорично показват, че ограничаването на употребата на социални медии до приблизително 30 минути на ден може да доведе до значително подобрение в благосъстоянието“, пишат авторите, цитирани от Quartz.

Групата, ръководена от Мелиса Хънт, асоцииран директор на клиничното обучение в пенсилванския университет, е намерила само два други експеримента за причинно-следствената връзка между социалните медии и психичните проблеми. И двете са били фокусирани само върху Facebook и оставят достатъчно място за по-нататъшни изследвания. 

В настоящото проучване са се включили 143 студенти в два последователни експеримента – един през пролетта и втори през есента. Всеки от тях има профил във Facebook, Instagram и Snapchat, както е и притежател на iPhone (екипът отбелязва, че телефоните на Apple „автоматично проследяват общия брой минути, в които всяко приложение е активно отворено на екрана“). 

В рамките на проучването изследователите са наблюдавали студентите в продължение на седмица, за да  проследят потребителските им навици. Те са им пратили и въпросници, с които да оценят тяхното благополучие – става дума за неща като социална подкрепа, страх от това да пропуснеш случващото се, самота, автономия и самоприемане (мярка за психическо благополучие), безпокойство, депресия и самоуважение. 

В следващите три седмици участниците в експеримента са били разделени на две групи: първата трябвало да продължи да използва социалните медии без да променя навиците си, а втората е трябвало да ограничи потреблението им на 10 минути за всяка платформа. 

Резултатите недвусмислено показват, че използването на по-малко социални медии от обикновено води до значително намаляване на депресията и самотата. „Тези ефекти са особено изразени при хора, които са били депресирани, когато са влезли в проучването“, коментира Хънт.