Пътните полицаи в акция "Зима" през целия ноември 

КАТ започва акция "Зима" от днес до края на месеца, съобщиха вчера от Пътна полиция. Тя ще премине през три етапа, насочени към велосипедисти, водачи на каруци, пешеходци и шофьори.
Първият етап "С безопасно пътно превозно средство през зимата" ще се проведе през първите десет дни на месеца. Целта е превенция на водачите на велосипеди и каруци. Униформените ще следят за спазване на въведените ограничения за движение на велосипеди, каруци и селскостопанска техника по определени пътища или участъци от тях в региона, както и за използване на светлоотразителни жилетки от велосипедистите и каруцарите. 6 ноември е обявен за Ден без велосипедисти - жертви на пътя.
"Пешеходци и водачи за толерантност на пътя" е наречен вторият етап, който ще протече в периода 11-20 ноември, когато ще се контролира спазват ли правилата за безопасно пресичане пешеходците и дават ли им шофьорите предимство на пешеходните пътеки. 13 ноември ще бъде Ден без пешеходци - жертви на пътя, а на 20 ноември ще се отбележи Световният ден за възпоминание на жертвите от катастрофи.
В дните 21-30 ноември ще се проведе третият етап "Безопасно шофиране през зимата". Пътните полицаи ще проверяват техническата изправност на автомобилите и отношението на водачите към пешеходците. Ако грайферът на гумата е под 4 мм, глобата за шофьора е 50 лева. Толкова е и санкцията за неизправни чистачки и светлини. За неизправни спирачки обаче глобите могат да стигнат до 500 лева, уточниха от КАТ. 20 ноември е обявен за Ден без водачи и пътници в автомобилите - жертви на пътя.
През миналия зимен сезон от 1 октомври до 31 март в региона са станали 136 тежки катастрофи със 164 ранени и 8 убити. Затова КАТ-Русе предприма мерки за ограничаване на катастрофите чрез специализирани полицейски операции на места с интензивен трафик, както в големия град, така и по пътя за Бяла, Силистра и Разград.