На 6 килограма сирене от мляко се пада един от палмово масло

На шест килограма сирене, произведено от краве мляко, се пада един килограм имитиращи продукти от палмово масло, показват данните на земеделското министерство за периода януари-август. 476 048 хил. литра е общото преработено мляко от млекопреработвателните предприятия в България за първите осем месеца на годината. От тях 443 640 хил. литра е преработеното краве мляко.
Най-голямо количество е отишло за производството на заквасени млека - 111 189 тона. Следват пресните пакетирани млека (51 788 тона) и сирена от краве мляко (48 640 тона).
7904 тона е произведеното сирене от краве мляко с добавени растителни мазнини за периода от януари до август 2018 г. Накрая 767 тона са отишли за производството на масло, а 1728 тона - за сметана.
На 19 юли беше обнародвана Наредбата за допълнение на Наредба 1 за хигиената на храните. Благодарение на нея всяко едно от млекопреработвателните предприятия трябваше да избере в срок от един месец дали да работи само с истински млечни продукти или с растителни мазнини.
Заедно с това беше забранена продажбата на сирене, съдържащо палмово масло, в насипно състояние. Преработвателите и производители имаха възможност от 6 месеца да се „нагодят“ към новите изискания, влезли в сила на 9 юли. Правилата за които бяха разписани в наредбата за изискванията към млечните продукти. Освен това имитиращите продукти могат да се предлагат единствено предварително пакетирани и то на отделен щанд, с ясен надпис „Имитиращи продукти“.