Поръчката за комарите заседна в антимонополната комисия

Дали русенци ще се радват на спокойствие през задаващите се летни дни и нощи, може да се окаже спорен въпрос. Причина за това е, че обществената поръчка за пръскането срещу комари вчера беше атакувана в Комисията за защита на конкуренцията. А с това процедурата се стопира за неопределено време. Практиката сочи, че докато Комисията излезе с решение, може да минат месеци, през които няма да могат да бъдат предприети никакви мерки срещу хапещите насекоми.  
За спечелване на поръчката „Извършване на услуги по дезинсекция, дезакаризация и дератизация на територията на община Русе“, обявена за двегодишен период и с прогнозен размер от 466 666.66 лева, са се конкурирали две фирми. За печеливша е обявена русенската „Санси“ ООД. Класирането обжалва конкурентната фирма - софийската „ДДД1“ ООД. Основните мотиви, с които поръчката е атакувана, са, че печелившият е допуснат неправомерно от комисията, тъй като документацията му не била пълна, научи „Утро“. Съмнения пораждала и минималната разлика в цените, които предлагали двете фирми, тъй като ставало въпрос за броени стотинки.
Освен пръскане за комари, поръчката включва и борба с бълхи, кърлежи, гризачи, както и ежемесечна дезинсекция срещу хлебарки и мухи на 10 детски ясли, детската млечна кухня, 6 дома за социални услуги и други общински културни и социални заведения.
Какъв ще е изходът от ситуацията и дали русенци ще могат да се разхождат спокойно през лятото, предстои да реши Комисията за защита на конкуренцията.