Хотелите в Русенско над 800 000 лева приходи от нощувки през август

Насред отпускарския август, когато повечето българи отиват на море, русенският туризъм също отбелязва значителен пик, показват данните на националната статистика. Отседналите в местните хотели и други средства за подслон туристи са с 3300 повече, отколкото същия месец на предходната година, като ръстът е с близо 50 на сто. Броят на реализираните нощувки се увеличава с почти 7000, като тези на чужденци отбелязват ръст с цели 68 на сто. Подобни бяха и числата за предходните месеци юни и юли.
Трудно е да се каже на какво се дължи този впечатляващ ръст, тъй като през тези летни месеци в Русе не е имало някакви значителни събития, които да привлекат повече хора (като световното първенство по волейбол, което бе през септември). Може би значително нарасналите числа идват вследствие изсветляване на бранша в резултат на засиления данъчен контрол. 
През август в Русенско са отседнали 10 394 човека, горе долу колкото и през юли. Броят на чужденците е 4171 - с 1100 над миналогодишните. Реализираните от всички тях нощувки са 17 295, които носят приходи от 802 хиляди лева. 
Числата са малко по-ниски отколкото през юли, а в сравнение със същия месец на миналата година приходите се покачват с 250 хил. лева. Ръстът идва както от повечето туристи от България, така и от увеличения брой чужденци. Туристите от други държави са платили за нощувки 360 хил. лева, малко по-малко отколкото през предходния месец. Това са почти половината от всички приходи по това перо, което се дължи на факта, че те обикновено избират по-луксозните и по-скъпи хотели.
И през август на високо ниво остават предпочитанията към по-евтините места за настаняване с 1-2 звезди. В тях са реализирани 8543 нощувки или почти половината, от които са получени приходи в размер на 290 хил. лева. В петте четиризвездни хотела този месец са отседнали сравнително по-малко хора и в тях са реализирани 7986 нощувки. Поради по-високите си цени най-луксозните места за настаняване получават по-сериозен дял от приходите от нощувки - 360 хил. лева. 
През август в хотелите с 3 звезди, от които този месец в областта са работили 8, са отседнали 1876 лица, които за 2377 нощувки са донесли приходи от 150 хил. лева.
Реализираните нощувки в общо 49 хотела и други места за настанявяне в областта са средно по 1,66 на човек, при 1,72 за предходния месец, тоест туристите са оставали в Русе малко по-късо време. Запълняемостта на легловата база е към 29%.