Борисов: От 1 януари вдигаме заплатите в държавната администрация с 10%

От 1 януари 2019 година заплатите на служителите в държавния сектор ще бъдат увеличени с 10%, обяви във Варна премиерът Бойко Борисов, предаде кореспондентът на БГНЕС от морския град.

Според министър-председателя „утре въпросът ще бъде обсъден на Министерски съвет“. Премиерът посочи, че въпросът за увеличение на заплатите в държавния сектор от догодина е обсъждан от известно време с финансовия министър Владислав Горанов.

Могат да бъдат увеличени заплатите с 10% на целия бюджетен сектор, включително и на обществените медии, уточни Борисов. „Разчетите ни го позволяват. Дефицитите започват, когато комунистите са на власт, а сега има бюджетен излишък“, посочи той.

БГНЕС припомня, че по-рано тази сутрин Горанов заяви, че „ако макропрогнозата, която сме изготвили за 2019 г. не се промени драматично от някакви съществени фактори, можем от 1 януари да увеличим доходите в бюджетната сфера с 10%”. Той изрази увереност, че „бюджетът няма да приключи на дефицит”. Но предупреди, че цените на някои ограничени ресурси, като природния газ, например, ще продължат да растат в годините напред.

Горанов бе категоричен, че няма да има намаляване на ДДС във времето, в което той заема настоящия си пост. И отбеляза, че по-ниската стойност на този налог не дава гаранция за спад на цените.

Финансовият министър коментира и проблемите в здравеопазването, що се отнася до финансирането на медицинските дейности. „Парите в здравеопазването могат да бъдат увеличени само тогава, когато се даде отговор на въпросите за харчовете и контрола в системата”, заяви Горанов. И поясни, че в момента се обсъждат промени, според които доплащането за медицински услуги на стойност над 700 лева ще става чрез задействането на втора здравна застраховка. Нейната цена ще бъде 12 лева на месец, обясни Горанов.

Днес, премиерът Борисов е във Варна, където се срещна с националния отбор по волейбол.

„Инвестирахме над 350 милиона лева в изграждането и ремонтирането на спортни зали в страната. Средствата, които се дават за спорт и спортни съоръжения, са важни, за да се мотивират децата“, каза Борисов.

Премиерът Борисов припомни, че в София и Пловдив е нямало нито една спортна зала, а във Варна залата е била пред рухване. „Над 350 милиона са отпуснати за изграждане на спортна инфраструктура в цялата страна. Положихме много воля и сега имаме зали в София, Русе, Шумен, Сливен, Стара Загора. За да се стигне до тук, са необходими много усилия. Шефовете на световните асоциации са тук, олимпийския комитет“, заяви още министър-председателят.

„Единственото, което искам е - имайте предвид, че ви гледат децата - ставате символи и пример за подражание и сте изключително важни. В момента правим три световни първенства едновременно - по волейбол, художествена гимнастика и гребане“, заяви премиерът Бойко Борисов пред българските спортисти и им пожела успех.

За провеждането на световно първенство по волейбол у нас Министерският съвет даде 500 000 долара. Общата сума на изплатените от правителството средства за провеждането на първенството в периода 2016-2018 г. е 5 000 000 долара.

За ремонта на зала „Конгресна“ в Двореца на спорта във Варна през 2015 г. правителството отпусна 12 800 000 лева. Тя разполага с 5100 седящи места и игрално поле с максимален размер 45 м дължина и 26,5 м широчина, което позволява да се провеждат световни и европейски първенства.