Публичните компании разпределиха близо 120 милиона лева дивиденти

Публичните компании, търгувани на Българска фондова борса, са разпределили дивидент за близо 120 млн. лв. от печалбата си за 2017 г. на акционерите си. За поредна година вложенията в повечето  дружества носят на инвеститорите доходност от 3-4%, която е доста по-висока от предлаганите лихви по депозитите.
Точната сума към момента е 117.4 млн. лв., разпределена от общо 30 дружества. Три компании са заделили повече от 10 млн. лв. дивидент на акционерите си - „Химимпорт“ и „Софарма“, разпределили съответно 15.09 млн. лв. и 13.8 млн. лв. (след като се извадят обратно изкупените акции, които компанията притежава), както и „М+С Хидравлик“ с 11.5 млн. лв. В челото на най-големите дивиденти, заделяни тази година, са още Адванс Терафонд АДСИЦ и Софарма трейдинг, разпределили съответно 9.9 и 9.8 млн. лв.
Дивидентът от „Монбат“ възлезе на 7.5 млн. лв., а този от „Спиди“ - 6.4 млн. лв. В Топ 10 са още „Софарма имоти“ АДСИЦ, „Стара планина Холд“ и „Алкомет“.
Общо 21 са компаниите, отчели се на акционерите си с обща сума на дивидентите от над 1 млн. лв.
След промени в закона, позволяващи изплащането на шестмесечни дивиденти, първите публични дружества, обявили, че възнамеряват да започнат подобна практика, са „Софарма“ и „Корадо България“.