Лятната почивка остава недостъпна за почти половината българи

За почти половината българи лятната почивка е недостъпна. Това показват данните от национално представително проучване на агенция АФИС, осъществено в периода 20-25 юли тази година. Според отговорите на интервюираните, 46% от българите няма да имат възможност да почиват.
Да почива през това лято планира всеки четвърти българин. 12% пък са онези, които са заявили, че са използвали възможността за своята лятна ваканция преди края на юли.
Най-голям брой - 60% от анкетираните, отговорили, че имат възможност и ще почиват, са заявили предпочитание към родното Черноморие. Морето извън граница е избор на един от всеки пет българи, възнамеряващи да ползват ваканция. Само 3% декларират своите намерения за екскурзия в чужбина.
Почиващият българин е в по-голяма степен градски човек, с високо образование и по-висок от средния доход, във възрастовия диапазон до 50 години. Хората над 60 години и пенсионерите в много редки случаи планират летни ваканции или почивки и като цяло не се възползват от тях. Финансовите възможности са очевиден фактор в това отношение. Повече от 70% от непочиващите през лятото са с доходи до 500 лв. на член от домакинството.
Друг извод от проучването е, че българинът няма големи възможности за продължителни почивки. 42% твърдят, че ваканцията им ще бъде не повече от 5 дни.