Здравният министър обеща електронно здравеопазване до средата на 2019 г.

Здравният министър Кирил Ананиев обеща до средата на следващата година да има електронно здравеопазване. 

"До средата на следващата година ще трябва да имаме електронно здравеопазване и национална здравна информационна система", каза Ананиев по време на разискванията по Националната здравна карта в парламента.

Ананиев се похвали, че са "вдигнали на крака" електронното здравеопазване, когато с екипа му са влезли в министерството, защото тогава то било замразено. 

Министърът обеща да представи и два алтернативни модела за развитието на здравеопазването, защото по думите му всички са убедени, че настоящият модел не работи и не може да продължава да се прилага в бъдеще. 

Предстои двата модела да бъдат представени за обществено обсъждане, за да се отчетат плюсовете и минусите им, за да може при гласуването им в парламента да се избере този, който ще работи за хората, каза той. 

По думите му този модел не само ще търси оптимизиране на разходите, а и по-добро ниво на здравеопазването на българите.

След приключването на разискването на Националната здравна карта депутатите приеха предложението Кирил Ананиев да представи до 30 септември концепция за развитие на здравното осигуряване и секторни реформи в страната. Преди това концепцията трябва да се представи за широко обществено обсъждане, а резултатите да бъдат предоставени на здравната комисия в парламента.