Кметицата на Николово лично прави медовина на феста „Сцена под липите“

Кметицата на село Николово Марийка Генова лично ще покаже как се прави медовина по време на поредния национален фолклорен фестивал „Сцена под липите“ в лесопарка Липник. Пъстрият празник, който се провежда в навечерието на Еньовден, започва днес с традиционната николовска чаена церемония - с чай от липа, подсладен с липов мед и медовина. Освен изпълненията на самодейците на фестивалната сцена ще има и пчелно изложение, арт работилници и много други развлечения. 
В часовете по обед две опитни майсторки от селото ще направят показно месене на обредните хлябове, наречени Рангелов и Господен. В 18 ч ще започне церемонията по награждаването на участниците във фолклорния фестивал, който ще събере над 800 музиканти, певци и танцьори от различни кътчета на страната. Час по-късно започва да свири оркестър, който ще забавлява участници и зрители. А в 21 ч е специалната атракция - двойка нестинари от ансамбъл „Българе“ ще покажат как се танцува върху жарава под звуците на тъпан и гайда. След това хоротеката ще продължи до полунощ.
В неделя веселбата ще продължи, като към нея ще се присъединят и самодейци от румънския град Търговище. Това са банатски българи, специално сме ги поканили да вземат участие в нашия празник и да покажат как сърцато пазят българските хора и ръченици на хиляди километри от родината, каза за „Утро“ Марийка Генова.