Facebook е продавала данни и на смартфон производители

Facebook отново изпадна в отбранителна позиция заради начина, по който обработва лични данни. Обект на внимание този път са практиките на компанията да споделя информация за своите потребители с производителите на смартфони и таблети, предава CNN. 

Разследване на New York Times, публикувано в неделя, разкрива подробности около обхвата на сделките, които социалната мрежа е сключила с компании като Apple, Samsung и Microsoft. Според информацията партньорствата помежду им дават достъп на производителите на устройства до информация за образователния бекграунд на хората, статуса, работата, религиозните и политическите им убеждения, както и предстоящите събития, на които са заявили присъствие. 

В публикация в блога си Facebook потвърди някои от нещата в доклада на изданието, но пък оспори други. 

От социалната мрежа обясняват, че са установили партньорски отношения с около 60 компании във време, когато мобилните телефони още не са били толкова високо производителни, а магазините за приложения още не са съществували. 

Тогава Facebook е направила този ход, за да даде достъп на компаниите до софтуер, така че да им помогне да създадат версии на платформата, които да работят на различни устройства и операционни системи. 

По думите на Айм Арчибонг, вицепрезидент на Facebook по продуктовите партньорства, в тези споразумения изрично е заложено изискването производителите да не могат да използват предоставените от социалната мрежа данни за цели, различни от горепосочените. „Ние не сме наясно с каквито и да е злоупотреби от страна на тези компании“, изтъкна още той. 

Според New York Times обаче Facebook е предоставила достъп на производителите на устройства и до данни за приятелите на потребителите, без обаче те да са дали изрично съгласие за това. 

От социалната мрежа оспорват това твърдение с думите, че „информацията на тези приятели, като например снимките, е достъпна само на устройства, когато хората са решили да споделят информацията си с тези приятели“. 

Досега Apple, Samsung и Microsoft не са отговорили на поисканите от журналисти заявки за коментар по казуса. 

Вече няколко месеца Facebook е разглеждана под лупа заради скандалното разкритие, че Cambridge Analytica е получила достъп до информацията на 87 млн. души в социалната мрежа, за да таргетира по-добре политически послания на свои клиенти, сред които и американския президент Доналд Тръмп.