Как да разберете, че страдате от дефицит на селен

Организмът ни естествено съдържа селен и дневните нужди към него не са толкова големи, за разлика от други витамини и минерали, от които се нуждаем в далеч по-големи количества. Въпреки това обаче ако страдаме от дефицит на селен, ще се опоявят доста неприятни оплаквания, които в никакъв случай не са за подценяване.

Този минерал е изключително важен за нормалното финкциониране на щитовидната жлеза и имунната система като цяло. Също така е един от най-сериозните антиоксиданти в тялото.

Вижте кои са някои от симптомите, сингализиращи на тялото ви, че имате нужда от повече селен.

Дисфункция на щитовидната жлеза

Ако имате недостиг на този минерал в тялото си, то е възможно да започнете да имате проблеми с щитовидната жлеза. Ако имате хипер- или хипофункция, значи тиреоидния хормон има повишена или понижена секреция, което води до мускулни проблеми, отпадналост, косопад, повишаване на теглото и други.

Проблеми със ставите

Знаете ли, че болестта Кашин-Бек е най-често срещана на местата, където храните, богати на селен, липсват? При нея се наблюдава забавяне на растежа, силни болки в ставите, артрит, скованост и други.

Репродуктивни проблеми

Особено се проявяват при мъжете, тъй като минералът има важна роля в подвижността на сперматозоидите. При жените пък е необходим за нормална бременност и повишаване на либидото.

Проблеми със сърцето

Една от болестите, която се появява при липса на селен, е т.нар. Болест на Кешан. При нея се наблюдават проблеми с кръвообращението, уголемяване на сърцето, аритмия, отслабване на сърдечния мускул и други.

Проблеми с мускулите

Ако често имате дефицит на микроелемента, то най-вероятно се оплаквате от мускумни болки, схващания и скованост. Тези проблеми биват съпътствани още от непрекъснати чувства на умора и отпадналост. Ако причина на това наистина е липсата на въпросния минерал, то ако започнете да го приемате редовно, тези неразположения ще изчезнат до няколко дни.

За да не страда тялото ви от липса на селен, старайте се да си набавяте минималната дневна доза, която се равнява на 55 микрограма. Ако сте бременна или кърмите, дозата е малко по-висока, но задължително се консултирайте с лекар, преди да започнете да я приемате. От вас зависи иначе дали ще си набавяте микроелемента по изкуствен път чрез добавки, или естествено чрез храните, в които се съдържа. Можете да го откриете в рибата, месото, телешкия черен дроб, бразилския орех и други.