Евродепутатите вероятно ще наложат санкции на Facebook

Недоволни останаха евродепутатите от изслушването на изпълнителния директор на Facebook Марк Зукърбърг, което се състоя вчера вечерта, съобщиха световните информационни агенции. То се наложи след скандала Cambridge Analytica. 

В словото си той призна за допуснати грешки със сигурността, извини се и обеща мерки. В същото време обаче не пропусна да подчертае приноса на компанията му за свързването на хората по света, възможностите за бизнеса и създаването на нови работни места. Той увери също така, че Европа е приоритет за компанията му. 

Евродепутатите обаче зададоха много и неудобни въпроси след изслушването, като не спестиха теми като фалшивите новини, намесата в изборите и други. 

Лидерът на ЕНП Манфред Вебер открито се обяви за прекъсване монопола на Facebook. Ги Ферхофстад от Алианса на либералите и демократите предложи компанията да обмисли разделянето на WhatsApp, Instagram и Facebook Messenger. 

Това се случва само дни, преди Европейският регламент за защита на данните или GDPR да влезе в сила. Новият закон, един от най-широкообхватните закони за защита на личните данни в света, изисква от всички компании да споделят как се използват онлайн потребителските данни и да предложат на потребителите възможността да изтрият данните си. Компаниите, които не изпълняват изискванията, могат да бъдат глобени до 4% от глобалните си приходи.