Новият хидрографски кораб извърши първи замервания

Първи проучвания на Дунав извърши новият хидрографски кораб на Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“. Измерванията са направени в критичните участъци покрай островите Кондур, Милка и Вардим в района на Белене, където при ниски води корабоплаването е затруднено. Целта е да се изготвят карти, необходими за актуализирането на водния път. 
В момента информацията се обработва и се определят участъците за драгиране, което ще бъде извършено от варненската фирма „Космос шипинг“, която в края на февруари бе определена за драгажна дейност чрез обществена поръчка, каза за „Утро“ изпълнителният директор на ИАППД капитан далечно плаване Павлин Цонев. 
Строителството на новия маркиращ кораб на агенцията във Варненската корабостроителница вече е към края си и в края на май плавателният съд ще бъде спуснат на вода, след което ще започне оборудването му, уточни кап.Цонев. През август корабът ще пристигне в Русе и ще бъде включен в проекта за коригиране на корабоплавателния път в българския участък.