Блестящ и модерен „Набуко“ правят премиерно в Русенска опера

Нова премиера на Вердиевата опера „Набуко“ се очаква да предизвиква възхита и аплаузи тази вечер. С този спектакъл искам да покажа на русенските меломани какво трябва да представлява русенският оперен театър - със  сценични продукции на световно ниво, каза директорът Иван Кюркчиев. Той специално е поканил режисьора Марио де Карло, който е известен с това, че прави чудеса от постановката, сценографията, костюмите и осветлението. Марио не вдига завесата на сцената, ако не е убеден, че всичко е перфектно, обясин Кюркчиев. 
И наистина имаме едиен спектакъл на истински европейско и световно ниво, добави баритонът Венцеслав Анастасов, който започва втората стотица на своите превъплъщения в Набуко. Марио де Карло прави една модерна визия, което сега е характерно за най-добрите световни театри, като съчетава тази визия със стилизирани класически костюми, продължи Анастасов, който добре познава световните тенденции.
Неговото първо изпълнение на цар Навохудоносор е било през 2006 г. в Бургаската опера. 
А за очарователната солистка Драгана Радакович, която ще влезе в ролята на Абигайл, това е първото гостуване в Русе. За първи път тя пее партията на принцесата преди 16 години в сръбската столица Белград. 
За мен тази роля е много ценна, тя ми е отворила много театри, надявам се и тук да стане така, каза Радакович. 
За диригента Димитър Косев това също е премиерно представяне с тази оперна творба.
Вълнувам се много - още повече, че в оркестъра има музиканти, които са свирили тази музика стотици пъти. Вълнуващо е да наблюдавам как режисьорът прави целия спектакъл - хората си оставят душата на сцената, каза Косев.
Много съм щастлив да съм тук и съм благодарен на директора Кюркчиев за поканата, каза Марио де Карло.
Утре /тази вечер, 19 април - б.а./ ще видите резултата от работата на един огромен и много талантлив екип, признателен съм за усърдието на всички ателиета, където има изключителни професионалисти. Уверявам ви, че тук се работи на нивото на всички големи оперни театри, където съм бил, добави режисьорът. 
Поклон пред всички, които всеотдайно се трудиха от сутрин до вечер, ще направя възможното тези хора да бъдат наградени, каза директорът.
Той съобщи, че през юни ще направи Вердиеви вечери - с „Макбет“, „Набуко“ и следващата премиера „Аида“. „Набуко“ ще участва във фестивала „Варненско лято“ и през октомври ще бъде показан в Софийската опера.
Очакваме и импресарии от Холандия да гледат нашите спектакли, добави Кюркчиев и заключи: „Искам да я докараме дотам да ни питат кога са ни свободните дати“.