Претупаха за 40 минути обсъждането на новото деление на страната

Около 40 минути отдели регионалното министерство за представянето на вече известните на всички три варианта за ново райониране на страната по време на заседание в Габрово, на което уж трябваше да се чуят мненията, позициите и аргументите на областните управители на съответните области, кметове на общини, представители на научните среди, бизнес организации, на регионални държавни институции и други. Ръководената от зам.-министър Деница Николова среща беше една от шестте, които се провеждат само на ниво регионални съвети за развитие. Дискусията за новото райониране в Северен централен район, в който попада област Русе, се организира от регионалното министерство, а целта й бе широко обществено обсъждане на трите варианта. Това обаче не се случи на вчерашното заседание в Габрово, като впрочем така и не стана ясно на какъв принцип са избрани областните градове, в които да се проведат тези шест дискусии.
Без истинско обсъждане премина най-важната точка от дневния ред на заседанието. Това навежда на мисълта, че решението е взето предварително и дискусиите на ниво регионални съвети за развитие са чисто формални срещи, каквито народът нарича отбиване на номера.
На вчерашното заседание в Габрово прозвуча мнението, че най-добре балансиран и ресурсно обусловен е вторият вариант на райониране. На същото мнение е и областният управител Галин Григоров, като един от аргументите му е, че той ще позволи по-висока степен на сътрудничество между областите и общините по поречието на Дунав. 
Този вариант предвижда включването на всички области от Северна България в Дунавски регион. Ако бъде предпочетен, се очаква Русе да стане център на Дунавски район, в който ще влязат още областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Търговище, Разград и Силистра. Стига да не се реши, примерно, че Велико Търново е по-приемлив, защото географски се явява център.
Обсъждането на новото териториално деление на страната във всички шест района, на които в момента е разделена, ще приключи в средата на април, а през май ще бъде предложен вариант на бъдещото райониране.