Две български и една световна премиера свири довечера „Фрош“

Впечатляващи изпълнения очакват днес и утре ценителите на музиката, които са се снабдили с билети за „Мартенски музикални дни“. От 11 ч в събота започва програмата „Сонати alla Romana“ на Зефира Вълова /барокова цигулка/ и Явор Генов /архилютня/ с творби на Корели, Лонати, Калдара, Карбонели и Дзамбони. 
В 17 ч в Художествената галерия ще бъде открита изложбата „Щрайх“, която русенските художници традиционно посвещават на фестивала. Тази година в нея участват членовете на СБХ Атанас Владимиров, Валентин Георгиев, Виргиния Пенчева, Вяра Гунева, Георги Пасев, Георги Радулов, Гошо Георгиев, Евстати Маринов, Златка Стойкова, Ива Станева, Красимира  Кирилова, Мартин Митев, Мая Кубратова, Николай Русчуклиев, Николай Караджов, Нина Лишовска и Таня Пасева. На откриването ще бъдат обявени и носителите на наградите. 
Вечерта на публиката предстои среща със струнния квартет „Фрош“, който заедно с един от именитите български акордеонисти Красимир Щерев ще изпълни три премиери - две български и една световна. За първи път в България ще прозвучат творби на Пиерлуиджи Билоне и Васил Казанджиев, а произведението „Air-(s)“ на Драгомир Йосифов ще бъде изпълнено за първи път в света. То е написано специално за Красимир Щерев и за четиримата от „Фрош“, разказа авторът. Безкрайно трудно и непечелившо днес е да се поддържа висок вкус в музиката, призна Йосифов, като адмирира последователните усилия в тази посока на Негина Стоянова, Петя Димитрова, Мария Вълчанова-Любенова и Атанас Кръстев. Човек пише не за инструмент, а за човек, който свири с този инструмент, каза още Драгомир Йосифов и посочи, че всеки един от „Фрош“ присъства в неговата композиция, както и изключително високо цененият в Европа Красимир Щерев. 
Самият Йосифов ще дирижира ансамбъл „Акордати“ в неделния концерт от 11 ч в зала „Европа“. Той е нарекъл програмата с произведения на Ласо, Аркаделт, Монтеверди, Виларт и Жанекен с многозначителното заглавие „Клюки и схватки от Ренесанса“. 
В неделя вечерта от 19 ч на Голямата сцена на Доходното здание излизат музикантите от Румънския национален симфоничен оркестър. Под диригентството на Кристиан Мандял те ще изпълнят Румънска рапсодия на Енеску, Унгарска фантазия и Втория концерт за пиано на Лист /солистка ще бъде Пламена Мангова/ и Втората симфония на Рахманинов.