Калуди Калудов избра любимия Русе за първото честване на арт юбилей

Няколко причини има световно известният тенор Калуди Калудов, за да избере Русе за първия град, където отбелязва артистичния си юбилей - 40 години на сцена. За тях солистът, аплодиран по сцените от Театър Велки в Полша през легендарната италианска Ла Скала до грамадния оперен Театър Колон в Буенос Айрес, разказа вчера пред журналисти. 
За мен Русе е най-прекрасният град в България, а с тази сцена са свързани и едни от най-вълнуващите ми мигове, каза тенорът. На 27 години тук пях моя най-хубав Надир в „Ловци на бисери“ и бях истински щастлив, продължи той. Артистът припомни, че в последните години на два пъти е назначаван като солист в Русенската опера. Пазя свиден спомен за големите русенски имена като Николай Здравков, Кирил Кръстев, Пенка Маринова, Мария Венцеславова, Анастас Анастасов, каза Калудов. 
И още една причина има за първата му изява под юбилейния знак: поканата от директора на операта Иван Кюркчиев, която тенорът получил още миналото лято. Това е най-красивият теноров глас и за мен е гордост, че русенският оперен театър ще отбележи първи това честване, каза Кюркчиев. Благодарение на Калуди ние днес си партнираме с прекрасни творци, негови ученици, като великолепния Михайло Малафи, добави директорът. И спонтанно по време на пресконференцията Калудов и Кюркчиев обсъдиха идеята сезонът в Русенска опера да приключи с концерт „Тенориада. Канцонети“.  
На 9 март от 19 ч Калуди Калудов празнува 40-годишна артистична дейност с ролята на художника Марио Каварадоси в „Тоска“ на Пучини. В ролята на Тоска ще влезе неговата съпруга, сопраното Анна Дитри. Най-вероятно сред публиката ще бъде и синът на Калуди и Анна - Калоян, който е на 2 години и 4 месеца и според именития си баща най-добре се чувства на сцена.