Отиде си бившият царски депутат Теодора Литрова

Бившият депутат от НДСВ и активен общественик Теодора Литрова вчера бе изпратена по последния си земен път, след като не успя да се пребори със сполетялата я тежка болест.
Поклонението премина в тесен кръг в храма „Свети Николай Чудотворец“, а траурната служба бе отслужена от отец Стефан Стефанов. Сред дошлите да се поклонят и да кажат последно сбогом бе председателката на Партията на българските жени Весела Драганова, която бе мандатоносител при управлението на Симеон Сакскобургготски заедно с Движение „Оборище“, в което участваше Литрова.
Теодора Литрова е завършила биокибернетика и в ранните години на демокрацията се оказва един от малкото технически подготвени еколози в СДС. Политическата й биография започва през 1990-91 г. в Русе, когато е член на движение „Екогласност“, оглавявано тогава от Едвин Сугарев. Избрана е за общински съветник от СДС в Русе през мандата 1995-1999 и оглавява комисията по екология. През 2000 година тогавашният председател на областната организация на СДС Тодор Бонев изключва Литрова и съратника й Николай Чуканов /също вече покойник/ от партията и двамата се вливат в „Оборище“, а на следващите парламентарни избори стават народни представители в парламентарната група на създадената от царя партия Национално движение Симеон Втори.