Фините прахови частици отново два пъти над нормата

Ново сериозно замърсяване на въздуха в Русе е регистрирано от РИОСВ. Този път станцията на инспекцията в квартал „Възраждане“, която следи и въздуха в „Ялта“, е отчела на 1 февруари два пъти повече от допустимите фини прахови частици. При среднодневна норма от 50 микрограма на кубичен метър са измерени 100,4 микрограма. 
Тревожно е било количеството и на азотния оксид. За него няма норма, но пикът на това вещество е бил 367,1 микрограма на кубичен метър средночасова концентрация при отчетена среднодневна 78,9. 
Превишеното количество на вдишан азотен оксид може да предизвика дихателни проблеми, ниско кръвно налягане, стомашно-чревни и сърдечно-съдови неразположения и други сериозни проблеми със здравето. Той предизвиква и киселнни дъждове. 
Такова е действието и на азотния диоксид, попаднал в дъждовната вода. Количеството на този изключително токсичен за човека газ също е било завишено в четвъртък, но без да надхвърля нормите от 200 микрограма на кубометър. Същото е било валидно и за въглеродния оксид и бензена. 
Като източник на отровите от екоинспекцията посочват използването на дърва, въглища и кой знае още какво за битово отопление.