Московски: Не намирам сериозен повод да подам оставка или да искам тази на колегите

Не намирам сериозен повод да подам оставката си или да искам оставките на колегите. Това каза на пресконференция министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, предаде „Фокус“.

„Чувстваме се длъжни да отговорим на пресконференцията на г-н Свиленски и на другите колеги, които бяха там, защото се отправиха доста сериозни твърдения спрямо министерството и един ултиматум към мен, който не знам как да го приемам. Но вероятно нещата минават границата на нормалното и така и ще продължи – но щом опозицията иска така, това си е нейна работа. Оставката винаги си я нося в джоба и за мен не представлява проблем, когато се наложи, да си я дам“, каза още Московски и поясни, че няма никакво основание да се отправят квалификации по такъв начин, както и неверни тези.

„В обвиненията за корупция в БДЖ и тезите, които изказаха колегите, не намирам нищо, което да е сериозен повод да искам оставката на колегите си. От 2009 г. това ръководство заварихме БДЖ с 850 млн. лева задължения, които не се обслужваха, и с 68 млн. лева оперативна загуба. Към 2017 г. задълженията на дружеството са 330 млн. лева, с 15 млн. лв. оперативна загуба.

Тук колегите от БСП си противоречат. Ако приемем тяхната теза, че има голяма корупция в дружеството, тогава щеше да е обратното. Няма как финансовото състояние да се подобрява, ако вътре има корупция. Значи или когато БСП са управлявали железниците, корупцията е била ожесточена, за да генерира 850 млн. лева загуба, или ние се справяме добре - да си изберат. Това показват числата. И те могат да кажат: „Да, колеги, вие се справяте по-добре от нас, корупцията при вас е по-малка“, каза още Московски.

"Няма друга партия освен БСП, която да съсипва БДЖ. Тях ще ги идентифицират със съсипването на железниците, а нас – с работата им". По думите му ремонт на локомотиви не се прави. „Въобще думичката „ремонти“ е манипулативна и невярна. Първо, това са локомотиви от 43-та и 46-та серия и минават минимално санитарно обслужване – т.е. козметични неща, които могат да бъдат коригирани. Така че колегите налагат заблуда, като говорят за ремонти. Благодарение на БСП, е затворен единственият завод за ремонти – по време на тяхното управление, така че сега ние нямаме в България къде да ремонтираме локомотиви. Единственият начин е те да бъдат закарани в друга държава“, каза още той и посочи, че в новата процедура за железниците е предвидено да бъде създадено и депо за ремонт на локомотиви.

„През 2010 г. се говореше за фалирало дружество без перспективи, а в момента то малко по малко се стабилизира и си стъпи на краката. Общо взето, много лесно могат да се сравнят нещата – при управление на БСП БДЖ се съсипва, при нас – малко по малко се оправя“, коментира Московски.

„А колегата, който говореше за автомобилите – директорът на областната дирекция „Автомобилна администрация“, го виждам за първи път днес по телевизията. Това че по време на управление, когато аз съм министър, са арестувани най-много служители на „Автомобилна администрация“ показва достатъчно. Това показва, че няма политически чадър над тези хора. А при БСП те не са арестувани. Дали пък случайно не са ги пазили? Прякото ръководство на този човек сподели, че когато е имало акция, са арестувани 12 души негови подчинени и не е нормално той да не ги е санкционирал по никакъв начин преди това. И ако приемем, че там има нещо, е нормално ръководителят да поеме отговорност. И веднага ръководителят излиза 7 месеца болнични. Да е жив и здрав човекът, но аз се притеснявам да поема ръководството, като е толкова време болен. Трябваше да излезе и да каже подавал ли е сигнали и т.н., но 7 месеца беше невъзможно да бъде открит нито по телефон, нито на адрес. Оказа се, че единият от болничните му листове е фалшив, най-вероятно и другият ще се окаже такъв. Предоставил е фалшив болничен лист, за да го няма 7 месеца на работа“, каза още министърът.