Канят училища да получат лиценз за младежка програма на принц Филип

Младежката програма „Международна награда на херцога на Единбург“ стартира конкурс за лицензиране на училища като независими оператори, които да правят по-директна и полезна връзката между техните възпитаници. 
„Международна награда на херцога на Единбург“ е програма за личностно развитие и постижения на младежи от 14 до 24 години под егидата на принц Филип. Тя стимулира младите хора да се развиват с четири вида извънкласни дейности: „Доброволчество“, „Умения“, „Физическа активност“ и „Приключенско пътуване“. На всяко от направленията младежите посвещават часове от седмицата и записват резултатите, като накрая постигат едно от нивата на наградата: бронз, сребро и злато. При всяко от постиженията младежът получава сертификат и значка. 
Наградата на Единбургския херцог има представителства в 144 страни, в това число и България. Всяко училище и организация, които искат да станат независим оператор, могат да кандидатстват за това, като подадат заявка до 1 февруари. Одобрените ще преминат през лицензираща процедура, за да се запознаят с ценностите, философията и стандартите на програмата. Учителите, които са мотивирани да участват активно в процесите, свързани с програмата, преминават специализиран обучителен курс. 
Регистрационната форма за кандидатстване и подробности за програмата могат да се намерят на сайта на „Международна награда на херцога на Единбург - България“: http://intaward-bg.org/. 
От създаването на програмата през 1956 г. досега над 8 000 000 млади хора по целия свят са се изявили в доброволни и предизвикателни дейности, като по този начин развиват качества и черти на характера, общуват с други млади хора, изясняват си бъдещите цели.