Проверяват за картел на пазара за ток

След като от месец насам всички работодателски организации нееднократно предупредиха за наличен картел на свободния пазар за електроенергия, Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) най-после прояви признаци на живот и се самосезира и съобщи, че започва проверка за синхронизирано увеличение на цените от лицензираните търговци на ток. Това стана само ден след като бизнесът предупреди, че надуването на цените на енергийната борса ще доведе и до скок на цените за бита с 15-30%. 
КЗК припомни, че веднъж вече е установила наличие на злоупотреба с господстващо положение от страна на снабдителни и разпределителни предприятия на българския енергиен пазар и е наложила санкции в размер на приблизително 6 млн. лв.
Реагира и Комисията за енергийно и водно регулиране. Нейният председател Иван Иванов обяви, че няма обективни предпоставки за драстично поскъпване на цената на тока за бита от 1 юли. Той обясни, че методиката за определяне на цената на регулирания пазар  се определя на базата на заявленията на производителите, а не на базата на оферти на търговци. Като референтни се взимат цените на организираните борсови пазари в България и региона от началото на регулаторния период, предхождащ решението, тоест от 1 юли на предходната година. 
В последните дни имало и нормализиране на цената на електроенергията на енергийната борса, където офертите за сегмента „ден напред“ паднали от 150 на 70 лева за мегаватчас.