90% от бегълците от правосъдието в Русе са чуждестранни шофьори

31 човека с издадени задочни присъди от съдилищата в Русе се издирват от Областната дирекция на МВР от 1990 година насам. Около 90% от тях са чужденци, виновни за катастрофи с убити и ранени в Русенско, заловени с алкохол или с контрабандна стока, които след пускането им под гаранция са избягали извън страната. 
Останалите петима, издирвани от Интерпол, са 36-годишният Симеон Ангелов Симеонов-Голямото слънце, който се издирва от 7 години за организиране на престъпна група за трафик на наркотици и проститутки. За него има данни, че се намира в ЮАР. Страната е сред любимите убежища на бегълци от правосъдието, тъй като няма споразумение за екстрадирането им в Европа. 47-годишният Борис Станев, Станимир Стоименов, на 36 г., и 51-годишният Венцислав Ангелов-Чикагото се издирват за трафик на наркотици и също се намират в страни, където българските закони са безсилни. 
Последният издирван е Иво Ален Гройс, който бе заловен през 2013 година за дръзкия обир на бижутерен магазин посред бял ден на ул.“П.Д.Петков“. Тогава бандитът задигна много злато и сребро, но така и не се разбра къде е плячката му, защото бе пуснат с подписка от съда и изчезна. 
В същото време криминалистите от ОДМВР, които се занимават с издирвания, миналата година са успели да установят над 600 човека, обявени за безследно изчезнали или търсени като свидетели на различни престъпления. Броят е твърде внушителен, още повече, че е дело само на четирима души, чиято работа поставя ОДМВР в Русе в челни позиции сред останалите областни дирекции на МВР.
Сред заловените е 44-годишният Валентин Антонов, който заедно с две години по-възрастния Радослав Радославов ограбиха особено брутално пенсионерите Митка и Тодор Крайски в Червена вода на 7 април вечерта миналата година. Тогава двамата бандити нахлули в къщата на възрастното семейство и след като били и заплашвали 70-годишната жена пред очите на болния й съпруг, успели да я накарат да каже къде са скрити скътаните им 2050 лева. На другата сутрин съсед открил Митка, вързана за стол със свински опашки, с тиксо на устата и обезобразена от бой в стаята и болният й съпруг, който бил прикован от тежка болест на леглото. Радослав бе задържан в Слънчев бряг в началото на септември, но от Валентин нямаше и следа. След като бе обявен за национално издирване, бандитът бе заловен в края на ноември и вкаран в ареста. Предстои двамата съучастници да бъдат изправени на съд.