Правната комисия на НС отхвърли ветото на президента върху закона за противодействие на корупцията

На заседание на правната комисия на НС днес депутатите отхвърлиха ветото на президента на закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество с 10 гласа „за”, 7 гласа „против” и без „въздържали се”, предаде репортер на БГНЕС.

Народните представители участваха в дебат по Указ №274 от 29.12.2017 г. на президента на България за връщане за ново обсъждане на Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, приет от парламента на 20 декември 2017 г. и мотивите към указа.

На днешното заседание бяха проф. Емилия Друмева, председател на правния съвет към президента Румен Радев, неговият съветник Пламен Узунов, зам.-министърът на правосъдието Евгени Стоянов, представители на ДАНС, на различни ведомства и неправителствени организации.

Предложеното изменение на закона за собствеността е във връзка с изтичане на срока за спиране на придобивната давност по отношение на държавни и общински имоти, предвиден в § 1 от закона за допълнение на закона за собствеността (ДВ, бр. 46 от 2006 г.)., се казва в мотивите на МС.

Основната цел на предлаганата промяна на закона за собствеността е да бъде продължен предвиденият в § 1 от закона за допълнение на закона за собствеността (ДВ, бр. 46 от 2006 г.) срок за спиране на придобивната давност спрямо държавата и общините с пет години с оглед защита на държавния и обществен интерес в максимална степен.

С Решение № 1087 на Министерския съвет от 23 декември 2016 г., на основание § 1, ал. 2 от закона за допълнение на закона за собствеността (ДВ, бр. 107 от 2014 г.) е приет План за действие с мерки за предотвратяване придобиването по давност на имоти – частна държавна собственост или общинска собственост, със срок на изпълнение до 30 ноември 2017 г.

С оглед изисканата и предоставена информация от областните управители относно изпълнението или обективните затруднения, свързани с реализирането на предвидените в плана конкретни административни мерки за предотвратяване придобиването по давност на имоти – частна държавна собственост или общинска собственост, се налага изводът, че дейностите продължават да се извършват, но не са налице условия за приключването им в рамките на указания срок до 30 ноември 2017 г., съответно до 31 декември 2017 г.

Направените предложения от областните управители за удължаване на регламентирания в § 1 от закона за допълнение на закона за собствеността (ДВ, бр. 46 от 2006 г.) срок за спиране на придобивната давност по отношение на имотите – държавна и общинска собственост, са продиктувани от необходимостта от окончателното финализиране на процеса по установяване, регистриране и актуване на имотите от страна на държавата и органите на местното самоуправление, в изпълнение на разпоредбите на закона за държавната собственост и закона за общинската собственост и с оглед на ефективното управление и ползването на имотите и осъществяването на постоянен контрол в тази насока. Практиката до момента категорично сочи, че предоставеният с последното изменение на § 1 от закона за допълнение на закона за собствеността (ДВ, бр. 46 от 2006 г.) срок за спиране на придобивната давност по отношение на имотите – държавна и общинска собственост, се явява крайно недостатъчен с оглед извършването на допълнителни съпътстващи дейности по прецизното изпълнение на предвидените в плана административни мерки, изискващи допълнителен административен, финансов и времеви ресурс, с които не разполагат областните и общинските администрации и заинтересованите ведомства.

Този проблем е повсеместен и в този смисъл държавните имоти все още не са защитени и възможността да бъде придобита собственост на трети лица върху тях би засегнала до голяма степен най-вече обществения интерес с оглед на публичната функция и значимостта, която има немалка част от тези имоти. Това е позицията на всички областни управители в страната, изразена в техните отчети за изпълнението на Плана за действие, чиито срокове се оказват крайно недостатъчни предвид ограничения ресурс като цяло, с който разполагат.

Обективно и непреодолимо към настоящия момент затруднение за изпълнението на предвидената в плана мярка, свързана с предприемане на действия по съставяне на нови актове за държавна или общинска собственост за всички имоти – частна държавна или общинска собственост, в случаите на чл. 71, ал. 1 и 2 от Закона за държавната собственост и чл. 59, ал. 1 и 2 от закона за общинската собственост, е липсата на одобрени и на влезли в сила кадастрални карти и кадастрални регистри за територията на много населени места. Съгласно представената от Агенцията по геодезия, картография и кадастър информация, актуална към декември 2016 г., цялостното покритие на територията на страната с кадастрални карти и кадастрални регистри се очаква да приключи до края на 2023 г. при осигурено финансиране.

Във връзка с това предложеният с проекта за изменение на закона за собствеността срок се явява основателен и оптимален, като се предвижда същият да бъде окончателен.

Освен горното, следва да се има предвид, че неудължаването на предвидения в § 1 от закона за допълнение на закона за собствеността (ДВ, бр. 46 от 2006 г.) срок би довело до придобиването на имоти – държавна и общинска собственост, от трети лица на основание давностно владение.

На основание чл. 26, ал. 4, изречение второ от закона за нормативните актове срокът за провеждане на обществените консултации е 14-дневен. Съображенията за намаляване на срока за обществено обсъждане произтичат от необходимостта от приемането на изменението на закона за собствеността до края на календарната 2017 г. в рамките на действащия по § 1 от закона за допълнение на закона за собствеността (ДВ, бр. 46 от 2006 г.) срок за спиране на придобивната давност спрямо държавата и общините – 31 декември 2017 г./