Правителството предлага за ратифициране конвенцията за минималната заплата

Правителството предлага на Народното събрание да ратифицира Конвенция 131 на Международната организация на труда (МОТ) за определяне на минимална работна заплата. Съгласно документа тя ще се договаря и преразглежда периодично след консултации с представителните организации на работодателите и работниците, съобщават от пресслужбата на кабинета.
При определянето на минималното възнаграждение ще се отчитат важни социално-икономически критерии, като инфлацията, производителността на труда, заетостта, динамиката на брутния вътрешен продукт, нуждите на работниците и техните семейства.
С приемането на Конвенцията ще бъде изпълнена общата цел на правителството, синдикатите и работодателите, свързана със създаването на прозрачен механизъм за определяне на минималната заплата в отговор на специфични препоръки на Съвета на ЕС, се посочва в решението на правителството.
Конвенция №131 е ратифицирана от 53 държави, 9 от които са членки на Европейския съюз - Франция, Латвия, Литва, Малта, Холандия, Португалия, Румъния, Словения и Испания.